Стигла прва опрема за ЕПС ветропарк „Костолац“

14.05.2024.
Развој пројекта коришћења ветра у „Електропривреди Србије“Прва опрема за ветропарк „Костолац“, првенац ветро пројекат „Електропривреде Србије“, стигла је на локацију градилишта. Посебним транспортом у Костолац су допремљене три велике елисе и два велика дела за стубове.
Опрема за први ЕПС-оветропарк, снаге 66 мегавата“ стизаће наредних месеци, све до почетка октобра. Са испоруком опреме почеће сукцесивно и монтажа, а циљ је да се све заврши до краја 2024. и да потом ветроелектрана буде повезана на мрежу.
Ветропарк „Костолац“ имаће 20 ветрогенератора, 20 стубова снаге по 3,3 мегавата, односно укупне снаге 66 MW. Сами ветрогенератори биће високи 179 метара. Сваки стуб биће висок 117 метара на чијој је круни ветрогенератор, те разлику од 62 метра чини величина лопатице. Двадесет ветротурбина биће довољно да зеленом енергијом снабдева око 30.000 домаћинстава, а налазиће се на месту исцрпљених површинских копова и одлагалишта термоелектрана и копова „Костолац”.
Вредност пројекта ВЕ „Костолац“ је 144 милиона евра. Европска унија обезбеђује 30 милиона евра бесповратно, 32,2 милиона евра издваја ЕПС, док је зајам KfW 80 милиона евра, а грант који даје та банка је 1,8 милиона евра.


Врх