ЕПС живи зелену транзицију

21.03.2024.
Давид Жарковић, извршни директор за електроенергетски портфељ у ЕПС АД, на Самиту енергетике у Требињу


Заједничким радом Министарства рударства и енергетике и „Електропривреде Србије“, Србија је на пољу аукција за доделу тржишних премија за обновљиве изворе урадила много више него што се зна у јавности. ЕПС живи зелену транзицију, потписујемо корпоративне ППА уговоре, очекујемо нову аукцију и позивамо све инвеститоре који нису учестовали да се прикључе аукцијама - рекао је Давид Жарковић, извршни директор за електроенергетски портфељ у ЕПС АД, на панелу „Уговори о откупу електричне енергије из ОИЕ - Корпоративни уговори као нова реалност“ на 5. Самиту енергетике у Требињу.

Он је нагласио да су аукције за доделу тржишних премија биле успешне јер је од понуђених 400 мегавата из ветроелектрана и уговорено тих 400 мегавата, док је од 50 мегавата из солара уговорено 30 мегавата. Жарковић је објаснио да је успех аукција додатно значајнији јер се организовао у време високих цена, а ЕПС је понудио дугорочне ППА уговоре и тиме показао да је јасна визија компаније окренута ка ОИЕ и зеленој транзицији.

На панелу је било речи и о новој методологији за обрачунавање цене за привреду.

- ЕПС је комерцијалним потрошачима од 2013. године нудио тржишне цене, али последње две године су биле специфичне због раста цена. Цене електричне енергије су достигле ниво од 250 евра, а ЕПС је продавао за 66 и 100 евра по мегават-сату. Онда је дошло до релаксације цена, али се од 1. маја враћамо на тржишни модел формирања цена – рекао је Жарковић.

Врх