ЕПС има уговоре са зеленим електранама снаге 750 МW

14.05.2024.
Давид Жарковић, извршни директор за електроенергетски портфељ, на Београдском енергетском форуму



Изградња реверзибилне хидроелектране „Бистрица“, соларне електране од једног гигавата, као и соларне електране „Петка“ и ветроелектране „Костолац“, важни су развојни пројекти „Електропривреде Србије“ у време енергетске транзиције. Ове инвестиције прате и пројекти одсумпоравања на термо блоковима, који ће морати да буду на мрежи до испуњења производних циљева - рекао је Давид Жарковић, извршни директор за електроенергетски  портфељ у ЕПС, на панелу о убрзању мапе пута електропривреда региона на Београдском енергетском форуму.
Он је објаснио да се припремају ревитализације преосталих хидроелектрана, док се са „Електропривредом Републике Српске“ развија пројекат „Горња Дрина“ Жарковић је нагласио да ЕПС разматра могућности батеријских складишта енергије и коришћења водоника, те да су за достизање нулте емисије до 2050. године неопходни капацитети за балансирање. Извршни директор за електроенергетски портфељ је навео да је Србија у августу прошле године спровела успешне аукције за обновљиве изворе енергије и да се припрема друга рунда ових аукција.
- На основу тих аукција су потписани, односно у последњој фази потписивања су уговори за 750 мегавата. То ће заједно са електранама које имају фид-ин тарифе омогућити производњу 4,5 терават-часова електричне енергије – истакао је Жарковић.
Он је рекао да ЕПС приводи крају план трансформације који ће обезбедити већи ниво корпоративног управљања, уз професионализацију менаџмента.
На панелу су учествовали и представници „Електропривреде Црне Горе“, „Електрана Северне Македоније“, француског ЕДФ-а и Европске банке за обнову и развој.

Врх