Dokumenti

Elektroprivreda Srbije pokrenula je je biblioteku „Dokumenti“ 2000. godine, na prelomu dva veka i dva milenijuma. Cilj biblioteke je da se ostavi trajni pisani trag o događajima iz prošlosti elektroprivrede Srbije, da podseti na velike ljude, na njihove vizije i pregnuća, na ideje vodilje jednog vremena. Namera je bila da se napravi presek stanja elektroprivrede u Srbiji – da vidimo odakle smo krenuli, gde se danas nalazimo i kuda idemo; da izvučemo pouke iz prošlosti i sačuvamo ih za budućnost, da shvatajući prošlost bolje vidimo budućnost.

Biblioteka sadrži nekoliko edicija:

• U ediciji „Stare hidroelektrane“ objavljene su brošure: „Užička elektrana Pod gradom“, „Lepotica na Moravici“, „Vila sa Nišave“ i „Svetlo sa Crnog Timoka“.  Elektroprivreda Srbije s ponosom ističe da stare hidroelektrane koje su u njenom sastavu, rade i danas! Nekoliko njih – i više od  sto godina! O njihovom značaju u savremenoj elektroenergetici govori brošura „I sinu viđelo iz rijeke“. 
• U ediciji „Stare termoelektrane“ objavljena je brošura „Prva u Srbiji“ – o prvoj javnoj elektrani u Srbiji;
• Edicija „Velikani elektroprivrede“ obuhvata dve brošure, koje govore o ličnostima, najvažnijim za razvoj elektroprivrede u Srbiji: „Profesor Đorđe Stanojević – pionir elektrifikacije u Srbiji“ i „Tesla – dodiri sa Srbijom““;
• U ediciji „Stari rudnici uglja“ objavljena je brošura „Jame kostolačkog majdana“. Kostolac je mesto u kome je započela prva organizovana eksploatacija uglja u Srbiji i u kome je nastala prva rudarska kolonija kod nas.
• Pokrenuta je i edicija „Hidroelektrane“ u kojoj je obrađena elektrana iz savremenog doba – HE „Đerdap 1“, i to povodom 30 godina rada.

150 godina rudarske proizvodnje

Užička elektrana Pod Gradom

Lepotica na Moravici

Vila sa Nišave

Svetlo sa Crnog Timoka

I sinu viđelo iz rijeke

Stara termocentrala na Dorćolu - Prva u Srbiji

Pionir elektrifikacije u Srbiji - Đorđe Stanojević

Dodiri sa Srbijom - Tesla

Jame kostolačkog majdana

Hidroelektrana na velikoj reci ​

Top