EPS – energija za budućnost

6.10.2023.
Svečano obeležen Dan „Elektroprivrede Srbije“Naša istorija je počela sa prvom termoelektranom na Dorćolu, nastavilo se sa malim hidroelektranama, prvim površinskim kopovima, dok je sve podignuto na viši nivo sa izgradnjom velikih termo i hidroelektrana koje su i danas energetski oslonac Srbije, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na svečanosti povodom obeležavanja Dana EPS.

- Danas, EPS je na putu reformi, profesionalizacije poslovanja, a cilj je da budemo uspešni, efikasni, profitabilni, da i u budućnosti EPS bude jedan od najznačajnijih investitora u državi i najznačajnija energetska kompanija. Počeli smo da se menjamo, to je neminovno, jer se prilagođavamo vremenu i okolnostima i na lokalnom i globalnom nivou. Sa idejama i znanjem zaposlenih koji su najvažniji, EPS je ta energija za budućnost - rekao je Živković.

Na svečanosti povodom 130 godina od početka i rada elektroprivrede, Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da kada se osvrnemo i pogledamo ko su sve bili ljudi koji su svojim idejama, radom i energijom doprineli razvoju srpske elektroenergetike, ima razloga za ponos.

- Ipak svi zajedno više gledamo u budućnost nego u prošlost i sve nas interesuje kakav će EPS biti u godinama i decenijama ispred nas. Inicirali smo reforme sa planom da „Elektroprivreda Srbije“ ostane naše najvažnije i najvrednije preduzeće, da bude još efikasnija i modernija, i jedan od lidera u regionu i biće primer za druge kompanije u elektroenergetskom sektoru – rekla je Đedović Handanović.

V. d. generalnog direktora uručio je Monografije povodom 130 godina EPS-a sadašnjim i bivšim zaposlenima: Tatjani Anđelić, Slobodanu Markoviću, Toši Zabrcu, Milošu Popoviću, Gojku Bajiću, Miodragu Brčereviću, Jadranki Ristić i Saši Cvetkoviću.

Najviše priznanje EPS, povelja sa plaketom „Đorđe Stanojević“, dodeljena je Staniši Paunoviću, nekadašnjem direktoru hidroelektrane „Đerdap“, Danijeli Isailović, u ime Udruženja za obnovljive izvore energije, Branislavu Đukiću, direktoru Elektroenergetskog koordinacionog centra i Jasmini Vulović u ime Nemačke razvojne banke. Ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović uručena je zahvalnica za podršku u razvoju i modernizaciji EPS.

U ime bivših i sadašnjih zaposlenih zahvalio se rudarski inženjer Slobodan Marković, nekadašnji pomoćnik direktora za investicije u RB „Kolubara“.

- Dok sam radio kao rudar u „Kolubari”, a i sada, u petoj godini penzije, ponosan sam zato što sam zajedno sa svojim kolegama bio deo velikog i snažnog kolektiva koji je, duže od jednog veka, boreći se sa brojnim nedaćama i izazovima, uspeo da postane i ostane oslonac države – rekao je Marković.

Dan EPS-a tradicionalno se obeležava 6. oktobra, jer je tog datuma 1893. godine puštena u rad prva srpska elektrana na Dorćolu. Ovaj datum smatra se i početkom razvoja srpske elektroenergetike.

Врх