RHE „Bistrica“ ključna za više zelene energije

11.10.2023.
Sa konferencije „Energija Balkana“

 


Više od 40 godina reverzibilna hidroelektrana „Bajina Bašta“ je naša zlatna rezerva za sve one trenutke kada nedostaje električne energije, a sa razvojem i većim učešćem obnovljivih izvora energije izgradnja novih takvih kapaciteta postaje sve veći prioritet – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“ na konferenciji o značaju izgradnje RHE „Bistrica“ i RHE „Đerdap 3“.

- RHE „Bistrica“, kapaciteta 656 megavata, jedan je od strateških projekata države Srbije i EPS-a. Posebno je važna jer se očekuje dalje povećanje učešća promenjivih obnovljivih izvora energije od možda najznačajnijeg resursa koje planeta ima - sunca. Izvesno je da će biti potrebni novi kapaciteti koji će omogućiti balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona. To je ona suštinska potreba koju omogućavaju reverzibilne HE – poručio je Živković.

Na konferenciji koju je organizovala „Energija Balkana“, Živković je naveo i da bi prema dosadašnjim analizama, izgradnjom RHE „Bistrica“ Srbija dobila fleksibilan kapacitet u srcu elektroenergetskog sistema ne samo Srbije, već čitavog regiona.

- Ovaj projekat imaće uticaj na finansijski aspekt EPS portfelja i to kroz povećanu fleksibilnost i kroz nove usluge koje će se neminovno pojaviti na tržištu i koje će EPS dati novu komercijalnu notu u poslovanju. Sve to je ključan interes za srpsku elektroprivredu – objasnio je Živković.

- RHE „Bistrica“ je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata koje je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike usvojila Vlada Srbije i važan je kako za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora, tako i za razvoj tržišta električne energije – rekao je Radoš Popadić, savetnik za elektroenergetiku u Ministarstvu rudarstva i energetike. - Izgradnjom RHE „Bistrica“ Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz potencijala vode. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

Popadić je istakao da su definisani projekti za investiranje u nove proizvodne kapacitete, a to su elektrane na solar i vetar, nove hidro i gasne elektrane, snage oko 3,4 GW.

Врх