Zelena energija

Šta je zelena energija?

Zelena energija je električna energija koja je proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora električne energije. U svrhu dokazivanja porekla energije Zakonom o energetici utvrđen je sistem garancija porekla električne energije iz obnovljivih izvora.

Iz kojih izvora EPS AD dobija zelenu energiju, odnosno na šta se odnosi garancija porekla?

EPS AD nudi električnu energiju proizvedenu u hidroelektranama koje su u vlasništvu  EPS AD.

Da li EPS AD izdaje žig koji kupci ističu na svom memorandumu/ambalaži, a kojim se potvrđuje da koriste zelenu energiju?

Obeležavanje robe u Republici Srbiji utvrđeno je Zakonom o trgovini i ostalim propisima koji regulišu ovu oblast. Član 39. Zakona o trgovini ne dozvoljava da trgovac bude izdavalac posebnih oznaka koje njegov proizvod ističu u odnosu na drugi, zbog čega i  EPS AD ne može samostalno da izdaje tražene žigove.

Ovo ne sprečava kupca da u svoje marketinške aktivnosti uključi i upotrebu zelene energije.

EPS AD je, u skladu sa zakonskim obavezama, dužan da kupce obaveštava o udelu izvora električne energije, te će jednom godišnje kupcima dostaviti izveštaj kojim se potvrđuje koji izvor energije su koristili u svojoj potrošnji.

Kupci električne energije, koji su tokom cele prethodne kalendarske godine trošili zelenu energiju, dobiće izveštaj o tome.

Zbog čega je ZelEPS dobar izbor?

Izborom zelene energije, društveno odgovorni kupci električne energije u Srbiji biraju da posluju ekološki, učestvuju u izgradnji čistije životne sredine i održivom razvoju, čime postaju aktivni učesnici u unapređenju zajednice u kojoj posluju i lideri bolje i sigurnije budućnosti.

Top