Tranzicija je realnost, EPS nastavlja zelene projekte

2.4.2024.
Sa konferencije o održivoj tranziciji u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana


Energetska tranzicija je realnost i suočavamo se sa svim njenim izazovima. Srbija nije izolovano ostrvo i kroz regionalnu saradnju težimo ostvarenju zajedničkih ciljeva, pre svega za povećanje udela obnovljivih izvora energije. Posebno je značajan projekat „Gornja Drina“ koji EPS radi zajedno sa Elektroprivredom Republike Srpske i verujem da smo u prilici da smognemo snage i kroz saradnju sa elektroprivredama Republike Srpske i Crne Gore prevaziđemo poteškoće i izgradimo tih 211 megavata – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, na konferenciji Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?.

Živković je istakao da će EPS nastaviti svoje zelene projekte, kako nove tako i revitalizaciju postojećih kapaciteta. Do sada urađene revitalizacije hidroelektrana „Bajina Bašta“, „Zvornik“ i „Đerdap 1“ dale su značajan doprinos prošlogodišnjoj proizvodnji električne energije iz hidro sektora sa istorijskim brojkama. On je naglasio da se pripremaju i revitalizacije RHE „Bajina Bašta“, Vlasinskih HE, „Bistrice“, „Đerdapa 2“ i HE „Potpeć“.

- Na energetici je poseban zadatak da pomogne privredi da bude konkurentnija zbog izazova koje donosi CBAM mehanizam – rekao je Živković. - A šta nam još valja činiti za budućnost, međugeneracijsku odgovornost? Koji su to putevi koje možda baš ova generacija treba da prepozna i bude dostojna trenutka koji živimo i nastavi putevima Teslinih ideja, pa od Đorđa Stanojevića i njegovog nasleđa s početka prošlog veka nastavi novim energetskim putevima u ovom veku ostavljajući potomstvu novo nasleđe na koje mogu da budu ponosni kao što je nama ostavljeno. Moramo i mi da ostavimo nešto novo, a ne samo da negujemo nasleđeno. Nameću se pitanja da li srpska energetika treba da ograničava svoj razvoj bilo kakvom odlukom iz prošlosti poput moratorijuma, kao i da li je srpska energetika spremna za jedan hrabar iskorak u diversifikaciji resursa svesna da zavisnost od fosilnih goriva nije dugoročno održivo rešenje, bilo da je u pitanju resurs ili tehnološka ili geopolitička zavisnost. A uz jasnu težnju CO2 neutralnosti do 2050. treba da budemo svesni i potencijala sopstvenih zelenih resursa (voda, vetar, sunce).

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je istakla da je jedini postulat koji energetska, kao i svaka druga, tranzicija mora da ispuni jeste da bude održiva.

- Zato energetsku tranziciju moramo dobro da isplaniramo vodeći računa da nam se ne dese greške drugih zemalja koje su ranije ušle u ovaj proces – rekla je Đedović Handanović. - Srbija mora da planira još više kapaciteta obnovljivih izvora energije, ali to ne sme da bude nauštrb sigurnosti našeg energetskog sistema, nego da sistem razvijamo tako da možemo da integrišemo veće kapacitete OIE. To radimo pre svega kroz planove za izgradnju novih reverzibilnih HE koje će imati nove kapacitete za skladištenje energije, a onda i kroz razvijanje novih projekata OIE koji će imati razvijeno svoje baterijsko skladište. Nećemo ići na brzo i neracionalno zatvaranje proizvodnih kapaciteta iz uglja. To nismo radili u prošlosti, nećemo to raditi ni u budućnosti i bez obzira na to kako neko misli da je to divna mantra da kažeš evo, zatvorio sam i sad imam manje energije iz fosilnih goriva. To lepo zvuči, ali u praksi je malo drugačije.

 

Врх