РХЕ „Бистрица“ кључна за више зелене енергије

11.10.2023.
Са конференције „Енергија Балкана“

 


Више од 40 година реверзибилна хидроелектрана „Бајина Башта“ је наша златна резерва за све оне тренутке када недостаје електричне енергије, а са развојем и већим учешћем обновљивих извора енергије изградња нових таквих капацитета постаје све већи приоритет – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора Акционарског друштва „Електропривреда Србије“ на конференцији о значају изградње РХЕ „Бистрица“ и РХЕ „Ђердап 3“.

- РХЕ „Бистрица“, капацитета 656 мегавата, један је од стратешких пројеката државе Србије и ЕПС-а. Посебно је важна јер се очекује даље повећање учешћа промењивих обновљивих извора енергије од можда најзначајнијег ресурса које планета има - сунца. Извесно је да ће бити потребни нови капацитети који ће омогућити балансирање и стабилност система, не само Србије већ и региона. То је она суштинска потреба коју омогућавају реверзибилне ХЕ – поручио је Живковић.

На конференцији коју је организовала „Енергија Балкана“, Живковић је навео и да би према досадашњим анализама, изградњом РХЕ „Бистрица“ Србија добила флексибилан капацитет у срцу електроенергетског система не само Србије, већ читавог региона.

- Овај пројекат имаће утицај на финансијски аспект ЕПС портфеља и то кроз повећану флексибилност и кроз нове услуге које ће се неминовно појавити на тржишту и које ће ЕПС дати нову комерцијалну ноту у пословању. Све то је кључан интерес за српску електропривреду – објаснио је Живковић.

- РХЕ „Бистрица“ је једна од најважнијих инвестиција у листи приоритетних пројеката које је на предлог Министарства рударства и енергетике усвојила Влада Србије и важан је како за енергетску стабилност, балансирање енергије произведене из обновљивих извора, тако и за развој тржишта електричне енергије – рекао је Радош Попадић, саветник за електроенергетику у Министарству рударства и енергетике. - Изградњом РХЕ „Бистрица“ Србија би повећала своје капацитете за складиштење енергије из потенцијала воде. То је посебно корисно за равнотежу понуде и потражње у електроенергетским системима, омогућавајући снабдевање електричном енергијом када је потребно, чак и када обновљиви извори енергије, попут ветра и сунчеве енергије, нису доступни.

Попадић је истакао да су дефинисани пројекти за инвестирање у нове производне капацитете, а то су електране на солар и ветар, нове хидро и гасне електране, снаге око 3,4 GW.

Врх