ЕПС поуздан партнер за ОИЕ инвестиције

03.11.2023.
Потписани први уговори о откупу електричне енергије, преузимању балансне одговорности и о тржишној премији


Акционарско друштво „Електропривреда Србије“ и компанија „Ветрозелена“ потписали су Уговор о откупу електричне енергије и преузимању балансне одговорности и Уговор о тржишној премији. То су први уговори на основу аукције које је спровело Министарство рударства и енергетике и представљају прекретницу у развоју и будућем повећању учешћа обновљивих извора енергије у Републици Србији. 

- „Електропривреда Србије“ је посвећена инвестицијама у градњу електрана које користе обновљиве изворе енергије и на овај начин јачамо наш производни портфолио и позицију на тржишту. Уговор са ветропарком „Ветрозелена“ је потврда да је ЕПС поуздан партнер за инвеститоре у зелену енергију - рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“. - Цена откупа и балансирања је одређена на тржишним принципима, што ће ЕПС омогућити наставак процеса комерцијализације компаније, али и додатни профит. Ова енергија даће и додатну сигурност за рад нашег електроенергетског система и снабдевања грађана и привреде. Откупом електричне енергије из обновљивих извора, ЕПС повећава и удео зелене енергије у свом портфељу, а то је веома битно и због енергетске транзиције, као и извесног увођења еколошких такси на производњу електричне енергије.

Потписивању уговора присуствовала је и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, која је истакла да је „Ветрозелена" прва од девет електрана на ОИЕ у систему тржишне премије и највећа електрана за коју су додељени подстицаји.

- Та ветроелектрана производиће електричну енергију за око 180.000 грађана, по најнижој цени на аукцији од око 64 евра по мегават-сату, што је скоро двоструко ниже од тренутне тржишне цене. Уговори који су данас потписани пример су и за друге пројекте, јер ће сва произведена енергија бити искоришћена за снабдевање наших грађана, а не за извоз - рекла је министарка. - Пре годину дана није постојао адекватан регулаторни оквир који би подстакао улагања у капацитете из ОИЕ који користе енергију ветра и сунца, као ни могућност да инвеститори добију адекватну сигурност за балансирање енергије. Захваљујући изменама регулаторног оквира успешно смо спровели највеће аукције у овом региону, у процесу који је био у потпуности дигитализован и по свим европским стандардима. То ће нам донети више доступне чисте, обновљиве енергије, не угрожавајући наш енергетски систем. Изградња нових електрана из ОИЕ које ће бити у систему подстицаја подразумева више од милијарду евра инвестиција, што ће позитивно утицати и на привредни раст. Такође, држава ће остварити и додатне приходе између 12 и 28 милиона евра годишње, због остварених цена у надметању на аукцијама.

Она је рекла да систем тржишних премија даје могућност да се подстичу приватне инвестиције, али и да је потребно да ЕПС буде активан учесник у овом процесу, уз инвестиције као што су ветропарк Костолац и соларне електране. То је, како је навела Ђедовић Хандановић, важно како бисмо што брже дошли до што више зелених мегавата који су битни и за енергетску транзицију и за мање плаћање такси на емисије CO2 у будућности. Овим инвестицијама Србија се постепено удаљава од употребе фосилних горива, али не на уштрб енергетског система, већ се чува стабилност и у производњи и у преносу електричне енергије.

По завршетку градње ветропарка „Ветрозелена“, снаге 291 мегават, ЕПС ће преузимати сву произведену електричну енергију. Према садашњим најавама, „Ветрозелена“ би требало да почне да ради крајем 2025. године. Данашње уговоре потписали су Душан Живковић в. д. генералног директора ЕПС и Kитао Гао и Маја Турковић, директори компаније „Ветрозелена“.

Врх