ЕПС има јасне планове за будућност

09.11.2023.
Са Међународне конференције „Електране 2023“


Акционарско друштво „Електропривреда Србије“ има јасне планове за будући развој и нове пројекте који треба да допринесу енергетској независности Србије, сигурном, поузданом и квалитетном снабдевању електричном енергијом грађана и привреде. Интензивно се планирају инвестиције у нове капацитете, а посебно у обновљиве изворе енергије. Енергетска транзиција је наша реалност и сваког дана имамо све већи број нових учесника на енергетском тржишту из приватног сектора, али и државне компаније све активније учествују у том процесу, рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“ на свечаном отварању 10. Међународне конференције „Електране 2023“, која се одржава на Златибору од 8. до 10. новембра.

- Веће учешће обновљивих извора енергије има своје захтеве за балансирањем и одговорићемо на њих изградњом реверзибилне хидроелектране „Бистрица“, снаге 656 мегавта. Она ће омогућити балансирање 2.000 мегавата из нових производних капацитета, првенствено ветро и соларних електрана. ЕПС наставља реализацију пројеката, као што су ветропарк „Костолац“ од 66 мегавата и соларна електрана Петка, снаге близу 10 мегавата - рекао је Живковић на коференцији коју организује Друштво термичара Србије.

Он је нагласио да је ЕПС привео крају и два велика пројекта. У оквиру ревитализације поноса српске енергетике хидоелектране „Ђердап 1“, пуштен је у рад последњи ревитализовани агрегат, који ће у наредна три дана бити у пробном раду. Након тога А3 остаје на мрежи.

- Створили смо и услове за привођење крају изградње термоелектране „Костолац Б3“. Завршене су пробе котла, механичко окретање турбине и генератора и преостали су финални процеси испитивања и синхронизација блока на мрежу. Ускоро нас очекују ревитализације „Власинских хидроелектрана“ и ХЕ „Ђердап 2“. Тако ћемо створити услове да хидро сектор несметано ради и доприноси уделу ОИЕ у нашем енергетском миксу - додао је Живковић.

Он је оценио да ће зелени пут створити услове да се кроз диверсификацију унапреди сигурност снабдевања у Србији.

- Држава треба да се ослони на домаће ресурсе и институције које су се доказале у претходном периоду кроз изградњу функционалне електропривреде у земљи и иностранству, а и сада се улажу напори за изградњу нових и модернизацију постојећих постројења - рекао је проф. др Предраг Стефановић, председник Друштва термичара Србије.

Првог дана конференције „Електране 2023“ одржана су и уводна предавања. О положају електроенергетских компанија у енергетској транзицији говорио је Александар Јаковљевић, директор Сектора за стратегију у ЕПС, док је Драган Белонић, директор ХЕ „Ђердап 1“, представио пројекат ревитализације ове ХЕ. Додељене су повеље Српском комитету Светског савета за енергију и „Електропривреди Србије“.

Врх