Заокрет ЕПС-а ка зеленој енергији

04.10.2022.
„Електропривреда Србије“ на 17. сајму енергетике

Највећа српска енергетска компанија „Електропривреда Србије“ може да направи заокрет ка декарбонизацији и већем коришћењу обновљивих извора енергије, најавио је Владимир Шиљкут, саветник за пословни систем директора ЈП ЕПС.

На штанду ЕПС-а на Међународном сајму енергетике представљајући Зелени пут ЕПС, односно „Go Green Road“, Шиљкут је истакао да су тај документ припремили експерти ЕПС да би се сагледале могућности за стратешко, квалитативно померање ка зеленој енергији.

- Зелени план за период до 2035. године предвиђа реализацију нових, кључних инвестиционих пројеката, као и излазак из погона застарелих капацитета на лигнит, што ће овај заокрет учинити могућим. План је да се емисије CO2 из капацитета ЕПС смање за 25 одсто до 2035. године уз инвестиције од око 8,5 милијарди евра у ветроелектране, соларне паркове, хидроелектране и ефикасније термоелектране. Оно што смо предвидели поклапа се са два сценарија из нацрта Интегрисаног националног енергетског и климатског плана. Зато сматрамо да је овај Зелени пут ЕПС-а могућ и реалистичан – рекао је Шиљкут.

На отварању сајамске манифестације која је окупила више од 70 излагача из области енергетике и екологије, из 10 земаља Зорана Михајловић, министарка енергетике и рударства рекла је ће енергетика и заштита животне средине у Србији увек ићи заједно и да је држава поставила законодавни оквир за такав развој.

- Енергетски сектор мора снажно да инвестира. Министарство је припремило планове за инвестиције у производњу електричне енергије, развој високонапонске и нисконапонске мреже и овај сајам је прилика да се разговара о улагањима – рекла је Михајловићева.

Пољску делегацију коју чини осам компанија предводи Малгоржата Голинска, државна секретарка у Министарству за климу и заштиту животне средине. Она је на отварању сајма рекла да Пољска подржава Србију на путу ка Европској унији и да је осми најзначајнији партнер наше земље у сектору енергетике.

- Приоритети Пољске су борба са изазовима климатских промена и очување биодиверзитета. Од када је приступила Европској унији 2004. године Пољска је изградила 1.000 уређаја за пречишћавање отпадних вода и 100 постројења за прераду отпада и спремни смо да поделимо наша искуства – рекла је Голинска.

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, је нагласила да се очекује усвајање Стратегије нискоугљеничног развоја и Програма циркуларне економије, који ће бити донесени у кратком року.

Александар Јаковљевић, директор Сектора за стратегију у ЕПС, представио је пројекат изградње реверзибилне хидроелектране „Бистрица“ и истакао да је то један од најзначајнијих пројеката у српској енергетици и да је кључан за процес енергетске транзиције и декарбонизације.

- РХЕ „Бистрица“ је пројекат који нема спорних и проблематичних питања, а важан је јер без тога нема ни веће интеграције обновљивих извора, којој сви тежимо – рекао је Јаковљевић.

На штанду ЕПС данас су представљени и пројекти одсуморавања у ТЕНТ А, засади брзорастућих врба у РБ „Колубари“, концепт купац-произвођач, као и пројекти који се тичу развоја и значаја софтверских решења у производњи угља и енергије и трговини енергијом.

Врх