Инвестиције у електране на Дрини шанса за регион

05.11.2021.
ЕПС јача сарадњу у региону

Електропривреде Србије и Републике Српске успешно ће завршити изградњу хидроелектрана на горњем току Дрине и имају могућности да заједнички раде на новим пројектима и инвестицијама, рекли су Милорад Грчић в. д. директора „Електропривреде Србије“ и Лука Петровић, в. д. генералног директора „Електропривреде Републике Српске“.

Они су на састанку у седишту ЕПС-а у Београду разговарали о напретку пројекта хидроенергетског система „Горња Дрина“, потенцијалним заједничким пројектима, размени електричне енергије, могућностима усклађивања планова ремонта електрана и јачању сарадње.

- Један од видова сарадње са ЕРС је пројекат који смо заједно покренули на изградњи ХЕС „Горња Дрина“ са хидроелектранама „Бук Бијела“, „Фоча“ и „Паунци“ вредан 520 милиона евра, који ће производити око 700 милиона киловат-часова годишње. Колико је овакав пројекат важан види се посебно у време европске и светске енергетске кризе. Србија шири енергетске границе и сви људи који живе са леве стране Дрине добијају сигурност – истакао је Грчић.

Он очекује да ће градња електрана на Дрини наићи на разумевање у Сарајеву и да ће се након тога убрзати реализације пројекта. Грчић је подсетио да је почетком недеље разговарао и са челницима „Електропривреде Црне Горе“ и додао да је пројекат ХЕ „Комарница“ са ЕПЦГ „на корак“ од почетка реализације.

- Ова два пројекта за производњу енергије из обновљивих извора су важна и за будућност ЕПС-а и показују да се ЕПС не понаша само како лидер у регион када је производња електричне енергије у питању већ се уклапа у политику Александра Вучића, председника Србије о „Отвореном Балкану“ – рекао је Грчић.

В. д. генералног директора „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић рекао је да заједничко предузеће ЕПС и ЕРС већ изводи припремне радове и припрема градилиште ХЕ „Бук Бијела“, прве од три хидроелектране у систему Горња Дрина и да сметње које долазе од политички личности из Федерације БиХ не могу да ометају овај пројекат.

-  Важан пројекат и за ЕПС и ЕРС је и хидроенергетски систем Средња Дрина, у којем би се између Вишеграда и Бајине Баште градиле три хидроелектране, вредне 870 милиона евра, снаге 320 мегавата, са производњом 1.200 МWh годишње. Разговарали само и са представницима „Електропривреде БиХ“ и желимо да сви заинтересовани енергетски субјекти буду укључени у овај пројекат - истакао је Петровић.

Он је додао да је и ЕПС изразио интерес да на неки начин учествује у пројекту ХЕ „Бока“ на локалитету Суторина, коју развијају ЕРС и ЕПЦГ. ХЕ „Бока“ имала би снагу 250 мегавата и годишњу производњу од око 1.330 МWh.

- ЕРС и ЕПС могу да подигну сарадњу на виши ниво и у области инвестиција, трговине електричном енергијом и развоје енергетске мреже. Можемо да усагласимо планове рада ремонта на електранама, што се сада показало важним, а могло би да финансијски растерети обе компаније. Покрећемо пројекте који су чекали деценијама и надам се да ће ова генерација отварати радове и објекте, као и нове перспективе опстанка нашег народа на овим просторима и наше будуће енергетске независности, што нам је коначан циљ – закључио је Петровић.

 

Врх