Пола века производње енергије

11.08.2020.

Велики јубилеј ХЕ „Ђердап 1“ 

 

Пола века производње енергије

 

6. августа  пре пола века у  хидроелектрани „Ђердап 1“ почела је производња електричне енергије.  Нешто после поноћи  (01.40 часова ) тог 6. августа 1970. године на енергетску мрежу синхронизован је агрегат бр. 1  снаге 172,3 мегавата и новим 400 киловолтним далеководима ка купцима кренула је енергија. Током наредне две године у погон је пуштено и осталих пет агрегата .

Данас после пола века на свој производни конто хидроелектрана је нанизала 273,94 милијарде киловат-сати „зелене“ енергије. Ревитализација  производних капацитета почела је 2009. године, до сада је ревитализовано пет хидроагрегата и електрана је јача за 100 мегавата. Ревитализација последњег агрегата требало би да почне 1. октобра и крај ревитализације очекује се наредне године.

У време када је завршена, ХЕ „Ђердап“ је по производњи енергије заузела високо треће место на свету, а испред су биле само руске хидроелектране „Краснојарск“ и „Братскаја“. Хидроелектрана је грађена заједно са румунским партнером, по систему свака страна гради свој део објекта, а водени потенцијал Дунава дели на два једнака дела. Изградњом бетонске суперструктуре на Дунаву трајно је решен и проблем пловидбе кроз ђердапску клисуру. 

 

Vrh