Свечано обележен завршетак ревитализације ХЕ „Ђердап 1“

12.12.2023.


Већа снага и дужи радни век  највеће српске хидроелектране

Душан Живковић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“, Дубравка Ђедовић Хандановић министарка рударства и енергетике, Њ.Е. Александар Боцан Харченко амбасадор Руске Федерације у Републици Србији као и представници компаније „Силовије машини“, присуствовали су званичном завршетку ревитализације ХЕ „Ђердап 1“. 

- Успешно урађеном ревитализацијом ХЕ „Ђердап 1“ добила је већу снагу, мањи обим одржавања и вишедеценијску поузданост. Укупна снага њених шест агрегата повећана је на 1.140 мегавата, а повећањем номиналне активне снаге сваког агрегата са 171 на 190 мегавата ЕПС је добио једну нову електрану, снаге око 100 мегавата - рекао је Живковић. Истакао је да је велики труд који је уложен у ревитализацију хидроелектране „Ђердап 1“ већ показао одличне резултате. Производња је прешла пројектовану годишњу производњу од 5,5 милијарди kWh, а постављен је дневни рекорд производње од 27.650 МWh. 

- ХЕ „Ђердап 1“ даје велики допринос стабилности и сигурности система и тренутно учествује у укупној производњи електричне енергије у Србији са 23 одсто. Велике хидроелектране на Дунаву ће и у будућности бити један од стубова нашег електроенергетског система, као и велики и стабилни произвођачи зелене енергије - навела је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.  

Први човек ЕПС је поручио и да „Електропривреда Србије“ наставља ревитализације у хидро сектору и у наредном периоду. 

- Најзначајнији пројекти су модернизација „Власинских хидроелектрана“, „Бистрице“, „Потпећ“ и „Ђердап 2“ - навео је Живковић. 

Обимне радове на ревитализацији ХЕ „Ђердап 1“ обавили су стручни тимови „Електропривреде Србије”, ХЕ „Ђердап”, стручњаци домаћих научних институција и руске фирме „Силовије машини”.

Vrh