ЕПС стабилан, време је за нове пројекте

04.01.2023.
О пословању највеће енергетске компаније у Србији

Изузетним напорима запослених, пре свега, у производњи угља и електричне енергије, „Електропривреда Србије“ успела је да стабилизује пословање током 2022. године и спремна је за зиму, а почела је повремено и да извози струју. ЕПС је у децембру извезао електричну енергију вредну 16,4 милиона евра – рекао је др Владимир Шиљкут, саветник директора ЕПС-а за пословни систем.

Он је указао да је извоз уз овакве цене на тржишту веома значајан и за санирање финансијских прилика у ЕПС, које су због околности из децембра 2021. године биле прилично лоше. Он је навео и да је у 2022. години била и незапамћена суша у последња три века, односно лоша хидролошка година. Дунав је био на најнижем нивоу за 32 године, па су хидроелектране ЕПС-а током целе године имале лошију производњу од очекиване и просечне и производња из ХЕ била је и 30 одсто мања. Са тренутном бољом хидрологијом и хидроелектране раде на задовољавајућем нивоу.

Шиљкут истиче да ће ЕПС у 2023. години наставити са даљом стабилизацијом, а пре свега када је реч о одржавању производње угља и електричне енергије. Говорећи о дугорочнијим мерама и плановима ЕПС-а, он каже да је ЕПС дужан да спроводи државну политику и има усаглашене планове са њом, као и да не сме да изгуби из вида даљу перспективу.

- Наши експерти, сопственим снагама, у јуну су направили пројекцију развоја ЕПС-а, имајући у виду и преузете европске обавезе о смањењу емисија штетних материја - навео је Шиљкут. - У документу „Зелени пут ЕПС-а“ предвиђено је колико ћемо капацитета на угаљ морати да оставимо до 2035. године, које ће од старих електрана бити повучене из погона и како ће изгледати инвестиције ЕПС-а у зелену енергију. Без извора као што је будућа реверзибилна хидроелектрана „Бистрица“, не може бити зеленог пута ЕПС-а и тај пројекат је у другој фази развоја инвестиционе техничке документације. Очекујемо да до краја 2023. године то буде завршено, уследиће израда документације за пројектовање, а затим ће моћи да се гради и да РХЕ „Бистрица“ буде на мрежи најкасније 2031. године.

Шиљкут каже да је у току изградња ветропарка „Костолац, који ће имати снагу 66 мегавата, а за исто подручје планирају се и ветропаркови Стишко поље 1 и 2, сваки по 500 мегавата. Он је навео и да су соларне електране планиране на пепелиштима термоелектрана „Колубара А“ и „Морава“ када оне буду затворене, као и за поједине касете пепелишта ТЕ „Никола Тесла“. Прва која ће бити завршена је мала соларна електрана у костолачком подручју од 10 мегавата. До јуна 2023. очекује се да нови Б3 блок ТЕ „Костолац Б“ почне пробни рад, а да од септембра буде на мрежи.

- То је блок од 350 мегавата, имамо обезбеђен енергент и биће нови капацитет за следећу зимску сезону за коју многи сматрају да ће бити критичнија од ове – рекао је Шиљкут.

Шиљкут је објаснио и да је основан Научни савет ЕПС како би представници академске стручне јавности, факултета и института помогли да се на зеленом путу сагледа шта је стратешки примењиво у Србији, а Стручни савет ЕПС је од повременог постао стално тело. Формиран је и Научни одбор за техничке иновације, који ће се бавити конкретним иновативним решењима.

Да је ситуација у ЕПС-у далеко боља него пре годину дана, али да треба још пуно радити да би био на чврстим ногама оценио је Жељко Марковић, лидер за сектор енергетике и ресурса у консултантској кући Дилојт Србија.

- Примена краткорочних мера које је спровело ново руководство ЕПС-а довело је до стабилизације ове компаније – рекао је Марковић. - Увозом угља побољшао се квалитет производње, ЕПС боље управља системом и трговином, због чега је у децембру био и извозник струје. Стабилности су допринеле и гасне електране, а цена гаса била је повољнија у односу на цену електричне енергије на тржишту.

Марковић очекује да ће в. д. директора ЕПС-а Мирослав Томашевић наставити да одржава обећање и да ће се радити у смеру да се ситуација још побољша и буде још стабилнија. Он каже да у 2023. треба спровести реструктурирање ЕПС-а, побољшати ефикасност и смањити трошкове пословања, а међу дугорочним мерама су развој нових инвестиција и оријентација ка обновљивим изворима енергије.

Говорећи о будућности термокапацитета на угаљ, Марковић каже да је ЕПС започео рад на откривкама нових поља и побољшању ефикасности термоелектрана. Он истиче да Србија мора да има стратегију како да то урадимо у наредних 20 до 30 година на најбољи начин и да транзиција буде праведна према радницима на коповима у Колубари и Дрмну, како не би били њене жртве.

Врх