Уз прозујмере до стабилнијег енергетског система

24.05.2022.
Расте број купаца-произвођача у Србији

У Србији експоненцијално расте број купаца-произвођача (прозјумера) који из обновљивих извора производе електричну енергију за сопствене потребе и „Електропривреда Србије“ им пружа пуну подршку јер то доноси уштеде и растерећује енергетски систем, речено је на конференцији „Шта увођење прозјумера доноси електроенергетским системима земаља Западног Балкана“.

- ЕПС је несумњиво посвећен развоју обновљивих извора енергије, али су потребна велика улагања не само у нове електране на ОИЕ већ и у друге делове система да би се оне прикључиле на мрежу. Битно је да ЕПС из сопствене делатности може да издвоји средства за те инвестиције – рекао је Владимир Шиљкут, саветник директора ЕПС за пословни систем.

Шиљкут је додао да ЕПС већ дужи период ствара губитак по основу исплате накнада за ОИЕ, јер се од купаца прикупи мање новца него што се плати повлашћеним произвођачима и упозорио да су и цене које плаћају домаћинства за електричну енергију у Србији ниже од цене производње киловат-сата у ЕПС-у, већ дужи период.

- С обзиром да је производна цена виша од продајне, и да при томе више од половине продајне цене одлази ЕМС-у и Електродистрибуцији Србије, за мрежарину, јасно је да ЕПС и по овом основу остварује губитак у пословању. И сви издаци у одржавање и нове инвестиције, неопходне за рад ЕПС-а, свакодневно су све већи - истакао је Шиљкут. - Електроенергетски систем мора да функционише, па ће због свега тога поскупљење у једном тренутку постати неизбежно, али је и потребно да се око тога усагласе сви релевантни фактори. И са евентуалним корекцијама, цена електричне енергије и за домаћинства и за привреду остаће знатно нижа него у земљама региона.

Извршни директор ЕПС за послове снабдевања Радован Станић рекао је да се та компанија ускладила са прописима и омогућила олакшану процедуру за прозјумере.

- ЕПС је до сада добио 81 захтев купаца-произвођача за склапање уговора, од чега је 51 уговор закључен, и то 43 са грађанима, а осам са компанијама. Већ за април ћемо издати четири рачуна за прозјумере, и то за електрану Грунера у Власотинцу и три домаћинства са соларима на крововима. Учинили смо све што је могуће да процес упростимо, подржавамо апсолутно ову производњу ОИЕ посебно концепт купаца-произвођача јер смањује притисак на производњу ЕПС и потребу за увозом – рекао је Станић и додао да расту броја прозјумера доприноси и Министарство рударства и енергетике са субвенцијама од 50 одсто за уградњу соларних панела за домаћинства.

На конференцији у организацији портала Енергија Балкана и Удружења за одрживу енергетску транзицију која је посвећена утицају прозјумера, Јованка Атанацковић, државна секретарка министарства рударства и енергетике рекла је да је прописима створена пословна клима за развој овог сектора.

- Држава даје подстицаје за прозјумере, енергетску ефикасност и за обновљиве изворе енергије домаћинствима, а тај активни програм је за 20.000 домаћинства. Промена са прозјумерима је кључ енергетске независности и безбедности Србије, јер је објекат са соларним панелима независан, а сваки динар уложен остаје у Србији где се користи енергија – истакла је Атанацковић.

Она је најавила да ће следећи корак у доношењу прописа у овој области бити увођење обавезе да се уграде соларни панели на сваки нови објекат који се гради.

Председник савета Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС) Дејан Поповић оценио је да увођење прозјумера доноси огромну шансу за промену енергетског микса повећањем учешћа обновљивих извора и навео пример да је пре три године Италија већ имала преко 800.000 прозјумера.

- Већи број прозјумера утицаће на растерећење електроенергетског система. Треба помоћи грађанима субвеницијама да би им у догледно време улагање у соларне панеле било исплативо – рекао је Поповић.

Врх