Потребна транзиција по мери Србије и ЕПС-а

21.12.2022.
Са конференције „Како спровести одрживу транзицију у електроенергетском сектору“

Србија је на пресудном путу енергетске транзиције и треба да одлучимо које мере да спроведемо, а да истовремено обезбедимо енергетску независност. Ниједна транзиција није ни лака ни брза, а потребно је да нађемо начин да буде праведна - рекла је Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике у видео обраћању на конференцији „Како спровести одрживу транзицију у електроенергетском сектору Западног Балкана“. 

Она је на конференцији у организацији „Енергије Балкана“ указала да се ради на побољшању регулаторног оквира како би могли да се укључе нови ОИЕ капацитети и зато су важне реверзибилне хидроелектране као што је „Бистрица“. Ђедовић је нагласила да се Србија ослања на угаљ као базни енергент, те да се после 30 година гради нови блок у Костолцу. То је блок снаге 350 мегавата, који ће поштовати све ЕУ стандарде у заштити животне средине и требало би да буде на мрежи током 2023. године.

Мирослав Томашевић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, нагласио је да је енергетска транзиција потребна, али не исхитрена.

- Потребна је транзиција по мери Србије и ЕПС-а, јер сваки исхитрени корак може скупо да нас кошта. Сада на глобалном тржишту видимо последице те брзине. ЕПС има свој пут и биће трасиран одрживо, а никако да будемо зависници од увоза електричне енергије. Наш циљ је сигурно снабдевање привреде и грађана Србије, то је императив, а када имамо вишкове електричне енергије да продајемо на тржишту - рекао је Томашевић.

Он је указао да је веома важна сарадња са свим техничким факултетима и институтима, јер људи, струка, знање и радници доносе просперитет и резултате.

- ЕПС је у последњих годину дана направио пресудан помак и систем се добрим делом стабилизовао. Стајемо на здраве ноге, има још посла, али не бисмо успели без стручних инжењера и радника - рекао је Томашевић.

Јелена Матејић, директорка ЕМС-а, указала је да је важно обезбедити идеалан производни микс за стабилан систем, који искоришћава домаће капацитете, као што је угаљ и хидро ресурси. Она је рекла и да је битно све урадити на одржив начин, али ако будемо имали високе трошкове ту транизцију нећемо ни дочекати. Дејан Поповић, председник савета АЕРС, указао је на то да одговоре о начину и темпу транзиције може дати само струка.

Осим енергетске транзиције, током конференције на три панела кључне теме су декарбонизација и актуелна кретања на тржишту електричне енергије.

Врх