Jапанска РХЕ „Окутатараги“ пример за Србију и ЕПС

20.09.2023.
Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, обишао највећу РХЕ у ЈапануБржи развој и веће учешће обновљивих извора енергије неопходни су за сигурност и независност нашег електроенергетског система, а да би то било остварено потребна нам је минимум једна нова реверзибилна хидроелектрана. Јапанска реверзибилна ХЕ „Окутатараги“, снаге 1.932 мегавата, пример је технологије која то омогућава и значајно доприноси електро сигурности Јапана – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, после обиласка РХЕ „Окутатараги“. 

Он је истакао да је „Окутатараги“ највећа реверзибилна ХЕ у Јапану и једна од највећих у свету, веома импресивно постројење које обезбеђује потребе за вршном електричном енергијом у тренуцима када је најпотребнија. Иако веома габаритних димензија реверзибилна ХЕ „Окутатараги“, која се налази у Асагу, у префектури Хјого, плени природом која је окружује, рекама и зеленилом. Такав принцип рада реверзибилне ХЕ потребан је Србији, а искуства Јапана биће веома корисна.

- Пројекат реверзибилне ХЕ „Бистрица“ за ЕПС је стратешки и то је једна од најважнијих инвестиција. Значај ове РХЕ је у капацитету за складиштење енергије, а будућа РХЕ „Бистрица“, планиране снаге 656 мегавата, била би идеална за „покривање“ осцилација у раду ОИЕ – рекао је Живковић. 

Уочи обиласка реверзибилне ХЕ „Окутатараги“ в. д. генералног директора ЕПС АД присуствовао је састанку Дубравке Ђедовић Хандановић, министарке рударства и енергетике, са представницима јапанске Агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА). Јапански званичници изразили су спремност и вољу да подрже пројекат изградње РХЕ „Бистрица“.

Врх