Енергетска сигурност постулат развоја

15.05.2024.
Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, на Јахорина економском форуму


Изградња реверзибилне хидроелектране „Бистрица” допринеће обезбеђењу дугорочног енергетског мира Србији, јер ће тај стратешки производни објекат донети неопходну додатну сигурност електроенергетског система, рекао је данас Душан Живковић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“ на Јахорина економском форуму.

- Енергетска криза као приоритет наметнула је питање енергетске сигурности и због тога ће основни постулат развоја сваке државе бити управо енергетска сигурност. С обзиром на све веће потребе и интересовања за улагање у обновљиве изворе енергије, РХЕ „Бистрица” ће, уз РХЕ „Бајина Башта”, омогућити балансирање диверсификоване српске енергетике са већим учешћем енергије из сунца, ветра и потенцијално других извора - нагласио је Живковић на панелу Регионално енергетско тржиште.

Он је навео да, осим развоја нових ОИЕ пројеката, ЕПС сагледава и друге могућности попут употребе водоника, као и да би дугорочно требало размишљати и о нуклеарној енергији, јер нуклеарне електране можемо посматрати као потенцијал који би могао додатно осигурати електроенергетски систем у ситуацији повлачења термоелектрана као базне енергије.

- Уз процес дигитализације који увелико живимо, неминовна је и организациона промена енергетских компанија, коју је ЕПС почео и коју ће, верујем, успешно спровести. Приводимо крају рад на плану трансформације који ће обезбедити већи ниво корпоративног управљања уз професионализацију менаџмента - нагласио је први човек ЕПС-а.

Врх