ЕПС спреман за регионалну сарадњу и пројекте

20.03.2024.
Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, на Самиту енергетике у Требињу


Регионални пројекти нису само потреба, већ и кључан инструмент у остваривању заједничких циљева у погледу енергетске сигурности и повећања удела обновљивих извора енергије, поручио је Душан Живковић, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Србије“ АД, на Самиту енергетике у Требињу.

Он је на панелу „Повезивање/умрежавање електропривредних предузећа у региону као одговор на енергетске и климатске промене“, нагласио да су региону потребни заједнички мегавати, пре свега из обновљивих извора енергије, попут хидроенергетског система „Горња Дрина“.

- Умрежавање и сарадња електропривреда у региону имају посебну важност у време у којем живимо енергетску транзицију и процес декарбонизације. Изазови које ти процеси намећу јесу и биће све већи и уверен сам да кроз регионалне енергетске пројекте можемо дати најбољи одговор. Питање је само да ли ћемо бити „достојни" тренутка и отићи корак даље. Велики визионари су у прошлости имали довољно синергије да изграде „Ђердап 1“, снаге 2.500 МW. Да ли ћемо ми наћи довољно синергије за пројекат „Горња Дрина“, снаге 211 МW? Није далеко 2026. година, то је прекосутра и имаћемо значајан притисак ЦБАМ таксе – рекао је Живковић.

На панелу о повезивању регионалних електропривреда говорили су Лука Петровић, генерални директор Мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске“, Соња Сушац, извршни директор за развој Електропривреде ЕПХЗХБ, Франческо Корбо из Европске банке за обнову и развој, Петар Спрчић, члан управе Хрватске Електропривреде, Милутин Ђукановић, председник одбора директора „Електропривреде Црне Горе“ и Виктор Андонов, члан управе и извршни директор за развој Електрана Северне Македоније.

Врх