Подршка за инвеститоре у зелену енергију

27.03.2024.
ЕПС и „Enlight K2-Wind“ потписали уговоре за откуп електричне енергије и преузимање балансне одговорности

Акционарско друштво „Електропривреда Србије“ и компанија „Enlight K2-Wind“ потписали су уговоре за откуп електричне енергије и преузимање балансне одговорности у пробном и трајном раду из ветроелектране „Пупин“ за целокупну инсталисану снагу од 95,5 MW. Ово је други од укупно девет пројеката који су добили подстицај на првим аукцијама за тржишне премије које је спровело Министарство рударства и енергетике.

- Уговор за откуп електричне енергије са ветропарком „Пупин“ потписан је на 15 година, што је потврда да је ЕПС поуздан и пожељан партнер за инвеститоре у зелену енергију – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС. - Важно је што ће ЕПС по завршетку ветропарка преузимати сву произведену електричну енергију, при чему је цена откупа и балансирања одређена тржишним принципима, што ће ЕПС-у омогућити додатни профит, али и додатну сигурност за наше грађане.

Живковић је нагласио да је „Електропривреда Србије“ посвећена инвестицијама у градњу електрана које користе обновљиве изворе енергије, као и да на овај начин јача свој производни портфолио и позицију на тржишту.

Потписан је и сет уговора за финализацију изградње ВЕ „Пупин“, а потписивању је присуствовала министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

- Аукције су помогле да остваримо два битна циља на путу наше енергетске транзиције, а то су да имамо нове капацитете из обновљивих извора енергије и да произведена енергија буде по одрживим ценама - рекла је Ђедовић Хандановић. - Сва енергија из ветропарка „Пупин“ биће искоришћена за енергетски систем Србије, а снабдеваће око 40.000 домаћинстава. План је да за три године укупно у систему премије имамо 1.300 нових мегавата капацитета. У току ове године очекујемо покретање нових аукција и надамо се да ће то бити капацитет од 400 мегавата и за соларне и за ветроелектране. Очекујемо да ЕПС свој први ветропарк добије почетком наредне године.

Министарка је нагласила да су у току преговори за 1 GW самобалансираних соларних електрана са конзорцијумом који предводи „Хјундаи Инжињеринг“ и које ће по завршетку изградње бити у власништву државе. Према њеним речима, приоритет у инвестиционим плановима и најважнији енергетски пројекат је реверзибилна хидроелектрана „Бистрица“ која ће омогућити лакшу интеграцију зелене енергије на мрежу.

Врх