EPS ispunio planove u 2018. godini

2.1.2019.
U 2018. godini “Elektroprivreda Srbije" ispunila planove

U 2018. godini “Elektroprivreda Srbije" je ispunila planove i povećala proizvodnju, dobila energetsku dozvolu za vetropark u Kostolcu, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto, na 40 milijardi kWh, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je zajedno sa Miloradom Grčićem, v. d. direktora JP EPS posetio zaposlene u EPS-u.

Na EPS-ovoj utovarnoj stanici u Vreocima, sa koje se ugalj iz RB „Kolubara" prugom doprema do Termoelektrana “Nikola Tesla", Antić je zahvalio EPS-u i zaposlenima što rade i praznicima, 365 dana u godini, 24 sata dnevno ističući da je prazničnog, drugog dana u 2019. na utovarnoj stanici bio običan radni dan.

- Ukupna energetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu. U okviru EPS-a na kopovima, u “Kolubari" i Kostolcu, u 2019. planirana je proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5 odsto više nego u 2018. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike podržaće zaposlene u EPS-u da bi se ostvario ambiciozni cilj bruto proizvodnje od oko 40 teravat- časova električne energije u 2019. U Srbiji su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, ali ipak ključ stabilnosti energetskog sistema leži u proizvodnji EPS-a u termo sektoru - naveo je ministar i poželeo svim zaposlenima srećnu Novu godinu.

Antić je rekao da je će u 2019. jedna od ključnih stvari biti početak aktivnosti na projektu odsumporavanja u TENT B, da je važan je i projekat za izgradnju nove termoelektrane „Kolubara B" i ocena njene opravdanosti, a da bi do kraja 2020. trebalo bi da se završi novi blok B3 u Kostolcu.

- Velika vest za EPS je da je poslednjeg dana prošle godine, dobijena energetska dozvola za izgradnju vetroparka u Kostolcu. Veoma smo srećni da se tako završila 2018. godina i očekujemo da će izgradnja tog vetroparka početi u trećem kvartalu 2019. EPS je ispunio planove, uspeli smo da proizvedemo ugalj u dovoljnoj meri, a struju smo proizveli za 1,2 odsto više nego u 2017. – rekao je Grčić i svim zaposlenim u EPS-u čestitao novogodišnje praznike i poželeo im, kao i njihovim porodicama, zdravlje i sreću.

Miodrag Ranković, predsednik sindikata RB „Kolubara“ je rekao da se u stanici u Vreocima utovara ugalj zahvaljujući kojem Srbija „sija“ 365 dana u godini i dodao da rudari odgovorno rade svoj posao i da će Srbija „sijati“ sve dok rudari kopaju ugalj.

Obilasku utovarne stanice u Vreocima prisustvovali su i Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i predstavnici poslovodstva EPS.

Врх