Do 30 odsto popusta za uštedu električne energije

16.9.2022.
Podsticaji za racionalnu potrošnju energije

Vlada Srbije donela je zaključak kojim se preporučuje „Elektroprivredi Srbije“ da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun u periodu od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine.

Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje u JP EPS je gostujući u prvom dnevniku Radio-televizije Srbije objasnio da će domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine dobiti popust od 15 odsto. Za uštedu električne energije za 20 do 30 odsto umanjenje će iznositi 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta.

- Prosečna potrošnja domaćinstava u zimskom periodu, od oktobra 2021. do marta 2022. godine, iznosila je 401 kilovat-čas, a smanjenjem potrošnje za 10 odsto ukupno umanjenje računa dostiglo bi 21 odsto, odnosno 980 dinara. Domaćinstva koja smanje potrošnju za 30 odsto dobiće umanjenje računa za 48 odsto, odnosno do 2.200 dinara – istakao je Stanić.

Potrošači koji koriste električnu energiju za grejanje imaju daleko veću potrošnju od prosečne i mogli bi ostvariti uštedu od 7.000 do 12.000 dinara na mesečnom nivou.

Popusti će se primenjivati na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu.

- Savet građanima je da tokom zimske sezone štede električnu energiju jer se štednja isplati – sama štednja donosi smanjenje računa i uz dodatne popuste to može biti ušteda ozbiljnog novčanog iznosa – rekao je Stanić.

Saveti za uštedu električne energije dostupni su na sajtu EPS-a www.eps.rs/cir/Pages/enef.aspx kao i na računu za utrošenu električnu energiju.  

Врх